Brownie z fasoli z czekoladą

Przepis na Brownie z fasoli z czekoladą
Czas przygotowania1h
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Brownie z fasoli to alternatywna wersja klasycznego ciasta brownie, która podbiła serca wielu wielbicieli oryginału. Naprawdę warto spróbować brownie z czerwonej fasoli, przepis nie jest skomplikowany, a efekt zadowoli każdego łasucha.

Składniki

  • olej słonecznikowy, do wysmarowania blachy
  • 2 x 400g puszki czerwonej fasoli, odsączone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 dużych jaj
  • 200 g miękkiego masła w kawałkach
  • 200g cukru muscovado
  • 100 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 85 g czekolady o smaku chili (lub zwykłe czekolady), w kawałkach

Promocje na składniki

Jak zrobić brownie z fasoli z czekoladą

  1. Rozgrzej piekarnik z termowentylatorem do 180C. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm delikatnie wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Połącz fasolę, wanilię, 1/2 łyżeczki soli i 2 jajka, a następnie zmiksuj/zblenduj na gładką masę
  3. Włóż masło, cukier, kakao i pozostałe jajka do oddzielnej miski i ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Zacznij na niskich obrotach, a następnie zwiększaj prędkość podczas mieszania.
  4. Dodaj proszek do pieczenia, masę z fasolą i kawałki czekolady.
  5. Przełóż ciasto do blachy szpachelką, wyrównaj i piecz przez 25 minut, aż stanie się twarda w dotyku.
  6. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.