Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Brownie
50min
średni
02.11.2023
Ciasto brownie to wilgotna, mocno czekoladowa w smaku i zapachu propozycja deserowa, którą pokocha każdy fan czekolady. Można je podawać z owocami, cukrem pudrem lub polane roztopioną czekoladą. Przepis na brownie znajduje się poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 185 g masła
- 185 g ciemnej czekolady
- 85g mąki
- 40 g kakao w proszku
- 50 g białej czekolady
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 duże jajka
- 275 g cukru o drobnych kryształkach
Jak zrobić brownie
- Potnij 185 g masła w małe kostki i włóż do średniej miski. Połam ciemną czekoladę na małe kawałki i dorzuć do masła.
- Napełnij mały rondel do połowy gorącą wodą, a następnie połóż na nim miskę, tak aby masło i czekolada powoli się roztapiały. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy całość się roztopi zestaw z ognia i odłóż na bok, aby ostygło.
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj płytką 20 cm kwadratową blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Zmieszaj mąkę z kakaem i przesyp razem przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
- Połam lub pokrój 50 g białej czekolady i 50 g mlecznej czekolady na kawałki.
- Rozbij 3 duże jaja do dużej miski i dosyp do nich cukier. Mikserem na maksymalnej prędkości dobrze wymieszaj jajka i cukier. Może to potrwać ok 3-5 minut, w zależności od mocy miksera. Kiedy ubite jajka znacznie powiększą swoją objętość wyłącz mikser.
- Wlej schłodzoną, roztopioną czekoladę do ubitych jajek, a następnie zmieszaj je delikatnie drewnianą lub gumową szpatułką. Zwróć uwagę, czy przy dnie miski wszystko jest dobrze wymieszane, a cała masa zmieniła kolor na ciemnobrązowy. Może to zająć trochę czasu.
- Trzymając sitko nad masą, przesypuj powoli mieszankę mąki i kakaa, aby równomiernie pokryć wierzch. Delikatnie wmieszaj w masę.
- Na koniec wmieszaj kawałki białej i mlecznej czekolady i wlej masę do przygotowanej wcześniej blachy, wygarniając wszystko z miski szpatułką. Wygładź
- Włóż do piekarnika i ustaw zegar na 25 minut. Sprawdź czy ciasto w środku nie jest zbyt wilgotne (np. wykałaczką). Jeśli jest dobre wyjmij z piekarnika, jeśli nie, zostaw jeszcze na 4-5 min i ponownie sprawdź.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze