Brownie

Przepis na Brownie
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto brownie to wilgotna, mocno czekoladowa w smaku i zapachu propozycja deserowa, którą pokocha każdy fan czekolady. Można je podawać z owocami, cukrem pudrem lub polane roztopioną czekoladą. Przepis na brownie znajduje się poniżej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić brownie

  1. Potnij 185 g masła w małe kostki i włóż do średniej miski. Połam ciemną czekoladę na małe kawałki i dorzuć do masła.
  2. Napełnij mały rondel do połowy gorącą wodą, a następnie połóż na nim miskę, tak aby masło i czekolada powoli się roztapiały. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy całość się roztopi zestaw z ognia i odłóż na bok, aby ostygło.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj płytką 20 cm kwadratową blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Zmieszaj mąkę z kakaem i przesyp razem przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  5. Połam lub pokrój 50 g białej czekolady i 50 g mlecznej czekolady na kawałki.
  6. Rozbij 3 duże jaja do dużej miski i dosyp do nich cukier. Mikserem na maksymalnej prędkości dobrze wymieszaj jajka i cukier. Może to potrwać ok 3-5 minut, w zależności od mocy miksera. Kiedy ubite jajka znacznie powiększą swoją objętość wyłącz mikser.
  7. Wlej schłodzoną, roztopioną czekoladę do ubitych jajek, a następnie zmieszaj je delikatnie drewnianą lub gumową szpatułką. Zwróć uwagę, czy przy dnie miski wszystko jest dobrze wymieszane, a cała masa zmieniła kolor na ciemnobrązowy. Może to zająć trochę czasu.
  8. Trzymając sitko nad masą, przesypuj powoli mieszankę mąki i kakaa, aby równomiernie pokryć wierzch. Delikatnie wmieszaj w masę.
  9. Na koniec wmieszaj kawałki białej i mlecznej czekolady i wlej masę do przygotowanej wcześniej blachy, wygarniając wszystko z miski szpatułką. Wygładź
  10. Włóż do piekarnika i ustaw zegar na 25 minut. Sprawdź czy ciasto w środku nie jest zbyt wilgotne (np. wykałaczką). Jeśli jest dobre wyjmij z piekarnika, jeśli nie, zostaw jeszcze na 4-5 min i ponownie sprawdź.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.