Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami

Przepis na Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Budyń jaglany ma troszkę inną konsystencję niż tradycyjny budyń, można go przygotować na mleku krowim lub roślinnym, albo na wodzie i podać z ulubionymi dodatkami (z owocami lub czekoladą). Na ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami

  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
  2. Szklankę mleka zagotowujemy z daktylami, na wrzące wsypujemy kasze i gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (ok 15 minut).
  3. Gdy kasza ostygnie dodajemy do niej pozostałe mleko i blendujemy na gładki krem.
  4. Przekładamy do miseczek lub pucharków.
  5. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cukier i wrzucamy jabłka oraz cynamon. Smażymy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Gotowe jabłka wykładamy na budyń.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.