Budyniowy sos custard

Przepis na Budyniowy sos custard
Czas przygotowania10 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Budyniowy sos custard to słodki sos, przygotowany z mleka, cukru, żółtek jaj i mąki kukurydzianej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić budyniowy sos custard

  1. W misce żółtka zmiksować z mąką kukurydzianą i cukrem.
  2. Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, a potem powoli wlać do ubitych żółtek, starannie mieszając.
  3. Przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Powinien on osiągnąć temperaturę 82°C.
  4. Zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek. Podawać na gorąco lub ostudzić przed podaniem albo dalszym wykorzystaniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.