Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Bułeczki ptysiowe
45 min
średni
02.11.2023
Bułeczki ptysiowe to jasne, domowe bułki z mąki pszennej z dodatkiem mleka. Jest to dobra podstawa zarówno dla wytrawnego ( np. z żółtym serem czy szynką), jak i słodkiego ( np. z dżemem) śniadania.
Spis treści:
Składniki
- 2 jajka
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić bułeczki ptysiowe
- Nagrzać piekarnik do 230°C.
- Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką 6 żaroodpornych kokilek o pojemności około 170 ml, foremek do pieczenia babeczek lub muffinek albo innych, które mają podobną wielkość.
- W średniej misce roztrzepać jajka, ubić z mąką, mlekiem i solą na gładką, rzadką masę, ale należy uważać, by nie za długo miksować! Napełnić ciastem kokilki do połowy.
- Piec w temperaturze 230°C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 20 minut.
- Upieczone bułeczki wyjąć natychmiast z kokilek i podawać gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze