Bułeczki ptysiowe

Przepis na Bułeczki ptysiowe
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułeczki ptysiowe to jasne, domowe bułki z mąki pszennej z dodatkiem mleka. Jest to dobra podstawa zarówno dla wytrawnego ( np. z żółtym serem czy szynką), jak i słodkiego ( np. z dżemem) śniadania.

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Promocje na składniki

Jak zrobić bułeczki ptysiowe

  1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
  2. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką 6 żaroodpornych kokilek o pojemności około 170 ml, foremek do pieczenia babeczek lub muffinek albo innych, które mają podobną wielkość.
  3. W średniej misce roztrzepać jajka, ubić z mąką, mlekiem i solą na gładką, rzadką masę, ale należy uważać, by nie za długo miksować! Napełnić ciastem kokilki do połowy.
  4. Piec w temperaturze 230°C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 20 minut.
  5. Upieczone bułeczki wyjąć natychmiast z kokilek i podawać gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.