Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bułeczki z makiem
30 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Bułeczki z makiem to przepis na domowe, pyszne bułki z posypką z ziaren maku. Takie chrupiące, świeże pieczywo stanowi świetną podstawę śniadania lub kolacji, a także dobry dodatek do zup. Polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Jak zrobić bułeczki z makiem
- Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.
- Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego kulki i układać na blachach.
- Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować pieczywo. Na każdej bułce zrobić nacięcie w kształcie krzyża i posypać makiem. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.
- Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze