Bułeczki z makiem

Przepis na Bułeczki z makiem
Czas przygotowania30 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułeczki z makiem to przepis na domowe, pyszne bułki z posypką z ziaren maku. Takie chrupiące, świeże pieczywo stanowi świetną podstawę śniadania lub kolacji, a także dobry dodatek do zup. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bułeczki z makiem

  1. Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski.
  2. Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając przez 10 minut. Uformować z niego kulki i układać na blachach.
  4. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować pieczywo. Na każdej bułce zrobić nacięcie w kształcie krzyża i posypać makiem. Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  5. Wkładać blachy pojedynczo do rozgrzanego piekarnika i piec 15–18 minut. Ostudzić nieco na drucianej podstawce i podawać, gdy pieczywo będzie jeszcze ciepłe.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.