Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Bułeczki żytnie
120 min
średni
02.11.2023
Bułeczki żytnie to świeże pieczywo pieczone w domu, idealne jako podstawa śniadania lub kolacji. Polecamy ten przepis na zdrowe, chrupiące, żytnie bułeczki.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąki żytniej
- 250 g mąki zwykłej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 25 g ekstraktu z zaczynu piekarskiego
- 21 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ziarna kminku, maku lub sezamu do posypania
Jak zrobić bułeczki żytnie
- Mąkę, olej i sól wymieszać w misce. W 250 ml wody o letniej temperaturze rozrobić ekstrakt z zaczynu, drożdże i cukier. Wlać do miski z mąką.
- Wyrabiać mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do miski. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Wyrabiać ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając. Uformować wałek i podzielić na 12 równych części.
- Uformować z każdego kawałka ciasta bułeczkę rękami posypanymi mąką i położyć na blasze.
- Zwilżyć bułeczki z wierzchu pędzlem kuchennym zamoczonym w wodzie. Posypać je kminkiem, kolendrą, makiem, sezamem lub śrutą żytnią; posypkę lekko przygnieść, by trzymała się na cieście.
- Przykryć bułeczki i pozwolić im wyrastać jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220°C.
- Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika. Piec bułeczki po 20–25 minut, aż będą chrupkie i złotobrązowe.
- Na dnie piekarnika ustawić miseczkę z wodą. Wyjmować bułeczki z piekarnika, odkładać na drucianą podstawkę i tam studzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze