Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Bułki drożdżowe (drożdżówki)
55 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Bułki drożdżowe czyli drożdżówki to smakowite, miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z marmolady. Taka propozycja świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i jako słodka przekąska w szkole czy pracy. Polecamy wypróbować ten przepis.
Jak zrobić bułki drożdżowe (drożdżówki)
- Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy do nich trochę mąki i cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 min.).
- Wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru rozpuszczoną w ciepłym mleku oraz szczyptę soli, chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło.
- Solidnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce aby jego ilość się podwoiła.
- Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C.
- Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy bułeczki wielkości małych pączków i nadziewamy marmoladą.
- Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Wstawiamy blaszkę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, później pieczemy w temp. 165°C ok. 25 min. (pieczenie z termoobiegiem).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze