Butter chicken

Przepis na Butter chicken
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Butter chicken to aromatyczna odsłona piersi z kurczaka, z dodatkiem intensywnych w smaku przypraw. Wspaniale komponuje się z ryżem i stanowi idealną propozycję obiadową dla tych, lubiących pełne smaku potrawy.

Składniki

  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
  • 3 ząbki czosnku, pokruszone
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki masła orzechowego z orzechów nerkowca
  • 50 ml śmietanki 30%
  • garść kolendry, posiekanej
  • gotowany ryż
  • sparzony szpinak

Promocje na składniki

Jak zrobić butter chicken

  1. Rozgrzej masło na dużej patelni i podsmaż cebulę na średnim ogniu, do miękkości.
  2. Dodaj kurczaka i dalej smaż, aż stanie się złotobrązowy.
  3. Dodaj garam masalę, czosnek, imbir i passatę. Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia przez 20 minut.
  4. Tuż przed podaniem dodaj masło orzechowe i śmietanę, dopraw do smaku i posyp kolendrą. Serwuj z ryżem i szpinakiem na boku.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.