Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Butter chicken
35min
średni
02.11.2023
Butter chicken to aromatyczna odsłona piersi z kurczaka, z dodatkiem intensywnych w smaku przypraw. Wspaniale komponuje się z ryżem i stanowi idealną propozycję obiadową dla tych, lubiących pełne smaku potrawy.
Spis treści:
Składniki
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 4 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone na kawałki
- 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
- 3 ząbki czosnku, pokruszone
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki masła orzechowego z orzechów nerkowca
- 50 ml śmietanki 30%
- garść kolendry, posiekanej
- gotowany ryż
- sparzony szpinak
Jak zrobić butter chicken
- Rozgrzej masło na dużej patelni i podsmaż cebulę na średnim ogniu, do miękkości.
- Dodaj kurczaka i dalej smaż, aż stanie się złotobrązowy.
- Dodaj garam masalę, czosnek, imbir i passatę. Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia przez 20 minut.
- Tuż przed podaniem dodaj masło orzechowe i śmietanę, dopraw do smaku i posyp kolendrą. Serwuj z ryżem i szpinakiem na boku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze