
Cannelloni z kurczakiem i ricottą - przepis
Cannelloni z kurczakiem i ricottą to pyszna zapiekanka makaronowa. Makaronowe rurki wypełnione farszem drobiowym, zapieczone są w sosie pomidorowym, pod kołderką z sera. Ta smakowita zapiekanka to świetny pomysł na sycący obiad.

Składniki
300 g mielonego mięsa z kurczaka
1 por, drobno posiekany
250 g sera ricotta
50 g sera mascarpone
1 jajko
4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
185 g cannelloni
60 g świeżo startego parmezanu
Sos:
500 ml półtłustego mleka
1 opakowanie passaty pomidorowej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
50 g mąki
Jak zrobić Cannelloni z kurczakiem i ricottą
1
Przygotować sos. Mleko wlać do rondla o grubym dnie, dodać resztę składników – oprócz mąki. Zagotować, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie smak dodatków zmieni smak mleka.
2
Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu, wrzucić na nią mielonego kurczaka i smażyć, często mieszając, aż mięso będzie białe i kruche. Odstawić do przestygnięcia.
3
Pora wrzucić do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał całość. Pozostawić na pół minuty, a następnie odcedzić na sitku.
4
Ubić jajko z serem ricotta i mascarpone, a następnie, mieszając, dodać kurczaka, odcedzone warzywa i zioła. Przyprawić do smaku.
5
Teraz należy wrócić do przygotowania sosu. Wsypać do mleka mąkę, energicznie mieszając. Kiedy mąka dobrze się rozprowadzi, postawić rondel na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, pozostawić na małym ogniu, często mieszając, jeszcze na około 3 minuty.
6
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić warstwę sosu.
7
Napełnić cannelloni farszem (można to zrobić za pomocą łyżeczki lub palca). Ułożyć cannelloni pojedynczą warstwą w naczyniu z sosem. Na wierzch nałożyć pozostały sos.
8
Posypać cannelloni parmezanem. Piec 35–40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana, chrupka skorupka, a sos zacznie bulgotać. Podawać chwilę po wyjęciu z piekarnika.
Tags:
Michał