cannelloni z kurczakiem i ricottą

Cannelloni z kurczakiem i ricottą - przepis

Cannelloni z kurczakiem i ricottą to pyszna zapiekanka makaronowa. Makaronowe rurki wypełnione farszem drobiowym, zapieczone są w sosie pomidorowym, pod kołderką z sera. Ta smakowita zapiekanka to świetny pomysł na sycący obiad.

cannelloni z kurczakiem i ricottą

Składniki

300 g mielonego mięsa z kurczaka

1 por, drobno posiekany

250 g sera ricotta

50 g sera mascarpone

1 jajko

4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)

185 g cannelloni

60 g świeżo startego parmezanu

Sos:

500 ml półtłustego mleka

1 liść laurowy

1 opakowanie passaty pomidorowej

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

50 g mąki

Jak zrobić Cannelloni z kurczakiem i ricottą

1

Przygotować sos. Mleko wlać do rondla o grubym dnie, dodać resztę składników – oprócz mąki. Zagotować, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie smak dodatków zmieni smak mleka.

2

Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu, wrzucić na nią mielonego kurczaka i smażyć, często mieszając, aż mięso będzie białe i kruche. Odstawić do przestygnięcia.

3

Pora wrzucić do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał całość. Pozostawić na pół minuty, a następnie odcedzić na sitku.

4

Ubić jajko z serem ricotta i mascarpone, a następnie, mieszając, dodać kurczaka, odcedzone warzywa i zioła. Przyprawić do smaku.

5

Teraz należy wrócić do przygotowania sosu. Wsypać do mleka mąkę, energicznie mieszając. Kiedy mąka dobrze się rozprowadzi, postawić rondel na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, pozostawić na małym ogniu, często mieszając, jeszcze na około 3 minuty.

6

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić warstwę sosu.

7

Napełnić cannelloni farszem (można to zrobić za pomocą łyżeczki lub palca). Ułożyć cannelloni pojedynczą warstwą w naczyniu z sosem. Na wierzch nałożyć pozostały sos.

8

Posypać cannelloni parmezanem. Piec 35–40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana, chrupka skorupka, a sos zacznie bulgotać. Podawać chwilę po wyjęciu z piekarnika.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X