Cannelloni z kurczakiem i ricottą

Przepis na Cannelloni z kurczakiem i ricottą
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Cannelloni z kurczakiem i ricottą to pyszna zapiekanka makaronowa. Makaronowe rurki wypełnione farszem drobiowym, zapieczone są w sosie pomidorowym, pod kołderką z sera. Ta smakowita zapiekanka to świetny pomysł na sycący obiad.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić cannelloni z kurczakiem i ricottą

  1. Przygotować sos. Mleko wlać do rondla o grubym dnie, dodać resztę składników – oprócz mąki. Zagotować, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie smak dodatków zmieni smak mleka.
  2. Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu, wrzucić na nią mielonego kurczaka i smażyć, często mieszając, aż mięso będzie białe i kruche. Odstawić do przestygnięcia.
  3. Pora wrzucić do żaroodpornego naczynia, zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał całość. Pozostawić na pół minuty, a następnie odcedzić na sitku.
  4. Ubić jajko z serem ricotta i mascarpone, a następnie, mieszając, dodać kurczaka, odcedzone warzywa i zioła. Przyprawić do smaku.
  5. Teraz należy wrócić do przygotowania sosu. Wsypać do mleka mąkę, energicznie mieszając. Kiedy mąka dobrze się rozprowadzi, postawić rondel na średnim ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, pozostawić na małym ogniu, często mieszając, jeszcze na około 3 minuty.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić warstwę sosu.
  7. Napełnić cannelloni farszem (można to zrobić za pomocą łyżeczki lub palca). Ułożyć cannelloni pojedynczą warstwą w naczyniu z sosem. Na wierzch nałożyć pozostały sos.
  8. Posypać cannelloni parmezanem. Piec 35–40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana, chrupka skorupka, a sos zacznie bulgotać. Podawać chwilę po wyjęciu z piekarnika.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.