Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Cantuccini z żurawiną
60 min
średni
02.11.2023
Cantuccini z żurawiną to włoskie ciasteczka, z dodatkiem suszonej żurawiny i prażonych migdałów. Wyglądają i smakują znakomicie, polecamy jako deser oraz dodatek do kawy.
Składniki
- 50 g obranych migdałów
- 1 duże jajko
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g suszonej żurawiny
Jak zrobić cantuccini z żurawiną
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Migdały rozłożyć na blasze do pieczenia i prażyć przez 10 minut w piekarniku. Potem zebrać z blachy i ostudzić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko ubić wraz z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Zmieszać ostrożnie dużą trzepaczką do piany. Na koniec dodać prażone migdały i suszone żurawiny, i również ostrożnie wymieszać.
- Nadać ciastu kształt wydłużonego wałka, wyłożyć na blachę do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować je, aby miało kształt zbliżony do strucli makowej o wymiarach około 25 x 6 cm.
- Piec 20–25 minut w gorącym piekarniku, aż ciasto przybierze złotobrązową barwę. Wyjąć z piekarnika i studzić 5 minut na blasze.
- Pokroić ciasto ukośnie na 20 plastrów nożem do chleba. Położyć je na blasze i piec w piekarniku kolejne 10–15 minut, aż będą złotobrązowe ze wszystkich stron. Ostudzić na drucianej podstawce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze