Ceviche - czyli ryba po peruwiańsku

Przepis na Ceviche - czyli ryba po peruwiańsku
Czas przygotowania20 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Ceviche – czyli ryba po peruwiańsku to przysmak pochodzący z Ameryki Południowej, składający się z  filetu z surowej ryby, marynowanego w soku z cytrusów, z dodatkiem papryki, pomidora i cebuli. Świetnie smakuje zarówno jako dodatek, jak i przekąska podana z chlebem.

Składniki

  • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg świeżych filetów z okonia morskiego lub halibuta, pokrojonych na plastry grubości 0,5 cm
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki lub kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

Promocje na składniki

Jak zrobić ceviche - czyli ryba po peruwiańsku

  1. W średniej misce wymieszać sok z cytryny z sokiem z limonki, pomarańczy, imbirem i oliwą z oliwek. Dodać rybę i delikatnie wymieszać, żeby dobrze pokryła się marynatą.
  2. Przykryć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste.
  3. Dodać kolendrę, cebulę, pomidora i paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar [email protected] 18.06.2023 Rybę pokroić w plastry 0,5, a na zdjęciu widać kostkę z ryby. Czyli jak ?