Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ceviche - czyli ryba po peruwiańsku
20 min + marynowanie
średni
1
02.11.2023Ceviche – czyli ryba po peruwiańsku to przysmak pochodzący z Ameryki Południowej, składający się z filetu z surowej ryby, marynowanego w soku z cytrusów, z dodatkiem papryki, pomidora i cebuli. Świetnie smakuje zarówno jako dodatek, jak i przekąska podana z chlebem.
Składniki
- 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 kg świeżych filetów z okonia morskiego lub halibuta, pokrojonych na plastry grubości 0,5 cm
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki lub kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
Jak zrobić ceviche - czyli ryba po peruwiańsku
- W średniej misce wymieszać sok z cytryny z sokiem z limonki, pomarańczy, imbirem i oliwą z oliwek. Dodać rybę i delikatnie wymieszać, żeby dobrze pokryła się marynatą.
- Przykryć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste.
- Dodać kolendrę, cebulę, pomidora i paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze