Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chipsy z jarmużu z octem winnym
50 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 pęczek jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu winnego z sherry
- szczypta soli
Jak zrobić chipsy z jarmużu z octem winnym
- Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
- Odkroić twardsze części (łodygi) od liści jarmużu. Liście pokroić na mniejsze części o mniej więcej tym samym rozmiarze. Dobrze umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty lub za pomocą ręczników papierowych – jarmuż musi być całkiem suchy.
- Włożyć jarmuż do woreczka foliowego, dodać połowę łyżki oliwy, zamknąć szczelnie woreczek ściskając go, tak aby oliwa równomiernie pokryła jarmuż.
- Dodać resztę oliwy do woreczka i znów ściskać, aż jarmuż się dobrze pokryje oliwą i będzie lekko „zgnieciony”.
- Dodać do woreczka ocet winny i potrząsać aby pokrył jarmuż.
- Wyłożyć jarmuż równomiernie na dużą blachę do pieczenia. Piec przez ok. 20-35 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzać co chwilę, czy liście się nie przypalają.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze