Chipsy z jarmużu z octem winnym

Przepis na Chipsy z jarmużu z octem winnym
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu winnego z sherry
  • szczypta soli

Promocje na składniki

Jak zrobić chipsy z jarmużu z octem winnym

  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
  2. Odkroić twardsze części (łodygi) od liści jarmużu. Liście pokroić na mniejsze części o mniej więcej tym samym rozmiarze. Dobrze umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty lub za pomocą ręczników papierowych – jarmuż musi być całkiem suchy.
  3. Włożyć jarmuż do woreczka foliowego, dodać połowę łyżki oliwy, zamknąć szczelnie woreczek ściskając go, tak aby oliwa równomiernie pokryła jarmuż.
  4. Dodać resztę oliwy do woreczka i znów ściskać, aż jarmuż się dobrze pokryje oliwą i będzie lekko „zgnieciony”.
  5. Dodać do woreczka ocet winny i potrząsać aby pokrył jarmuż.
  6. Wyłożyć jarmuż równomiernie na dużą blachę do pieczenia. Piec przez ok. 20-35 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzać co chwilę, czy liście się nie przypalają.
  7. Zaraz po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.