Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chipsy z ziemniaków i buraków
40 min
średni
02.11.2023
Chipsy z ziemniaków i buraków z piekarnika to świetna, zdrowa przekąska, którą polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Z dodatkiem sosu z orzeszków ziemnych świetnie sprawdzą się na każdej imprezie czy nocy filmowej.
Składniki
- 2 ziemniaki sałatkowe
- 2 buraki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- Sos z orzeszków ziemnych:
- 1 duża szalotka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić chipsy z ziemniaków i buraków
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki i buraki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości 3 mm.
- Ułożyć plasterki ziemniaków i buraków w osobnych płaskich formach do pieczenia i skropić olejem (po łyżce oleju na formę). Odwracać i mieszać plasterki, aż każdy pokryje się cienką warstewką oleju, potem układać je pojedynczo na blachach i posolić.
- Piec w gorącym piekarniku około 35 minut, regularnie odwracając co jakiś czas. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche. Wystudzić je na metalowej kratce.
- W czasie, gdy chipsy się pieką, przygotować sos. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim szalotkę 2 minuty, dodając czosnek rozgnieciony w prasce. Wsypać przyprawy i bardzo krótko smażyć razem.
- Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zrobi się kremowy. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać. Ostudzić i podawać do chipsów.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze