Chipsy z ziemniaków i buraków

Przepis na Chipsy z ziemniaków i buraków
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chipsy z ziemniaków i buraków z piekarnika to świetna, zdrowa przekąska, którą polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Z dodatkiem sosu z orzeszków ziemnych świetnie sprawdzą się na każdej imprezie czy nocy filmowej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chipsy z ziemniaków i buraków

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki i buraki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości 3 mm.
  2. Ułożyć plasterki ziemniaków i buraków w osobnych płaskich formach do pieczenia i skropić olejem (po łyżce oleju na formę). Odwracać i mieszać plasterki, aż każdy pokryje się cienką warstewką oleju, potem układać je pojedynczo na blachach i posolić.
  3. Piec w gorącym piekarniku około 35 minut, regularnie odwracając co jakiś czas. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche. Wystudzić je na metalowej kratce.
  4. W czasie, gdy chipsy się pieką, przygotować sos. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim szalotkę 2 minuty, dodając czosnek rozgnieciony w prasce. Wsypać przyprawy i bardzo krótko smażyć razem.
  5. Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zrobi się kremowy. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać. Ostudzić i podawać do chipsów.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.