Chleb cynamonowy

Przepis na Chleb cynamonowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g (1 szklanka) cukru i dodatkowo 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżeczki masła

Promocje na składniki

Jak zrobić chleb cynamonowy

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę o wielkości 12×22 cm.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, maślankę, jaja, rodzynki i wanilię.
  3. Wyrobić ciasto mieszając przez 3 minuty. Wlać do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch.
  4. Rozetrzeć 2 łyżki białego cukru i 1 łyżeczkę cynamonu z masłem i skropić tym gładki wierzch ciasta. Spiralnym ruchem lekko przeciągnąć po nim nożem, by uzyskać efekt marmurkowy.
  5. Piec około 50 minut. Sprawdzić wykałaczką: jeżeli po nakłuciu ciasta wyjdzie sucha i czysta, ciasto jest gotowe. Wyjąć i ostudzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.