Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Chleb z pestkami dyni
45 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Chleb z pestkami dyni to chrupiący, domowy wypiek, powstały z połączenia mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem prażonych pestek dyni. Polecamy na śniadaniowe kanapki lub jako dodatek do zup.
Składniki
- 80 g uprażonych nasion dyni
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej chlebowej
- 175 g wody
- 10 g soli
- Zaczyn:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
Jak zrobić chleb z pestkami dyni
- Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 9-11 godzin.
- Ziarna dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
- Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i większość pestek. Dobrze wymieszać. Przełożyć blat i chwilę wyrabiać.
- Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie odpowietrzyć ciasto poprzez ugniecenie go ręką.
- Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na blacie, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta.
- Odstawić na kolejne 3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy po naduszeniu palcem będzie wracać do poprzedniej formy.
- Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Posypać resztą pestek i piec przez 40-45 minut w 220 st C.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze