Chlebek bananowy

Przepis na Chlebek bananowy
Czas przygotowania2h
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek bananowy na bazie mąki, puree bananowego i jogurtu naturalnego to świetna propozycja na drugie śniadanie lub deser dla każdego łasucha. Polecamy podawać z dodatkiem masła i orzechów.

Składniki

  • margaryna/masło do wysmarowania formy i dodatkowo do podania
  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki samorosnącej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g puree z przejrzałych bananów
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 3 duże jaja rozbite widelcem
  • 150 ml naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 25g posiekanych orzeszków pecan lub orzechów włoskich (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek bananowy

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 C. Wyłóż blaszkę, wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia (tak, aby znalazł się 2 cm nad blachą).
  2. Wymieszaj mąki, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli w dużej misce.
  3. Wymieszaj banany, syrop, jajka i jogurt. Połącz z suchymi składnikami szybko mieszając, a następnie delikatnie zeskrob na blaszkę i dodaj orzechy.
  4. Piecz przez ok 1 godzinę 10 minut, do momentu, aż wykałaczka po wbiciu wyjdzie sucha. Jedz ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polecamy podawać z masłem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.