Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Chlebek bananowy
2h
średni
02.11.2023
Chlebek bananowy na bazie mąki, puree bananowego i jogurtu naturalnego to świetna propozycja na drugie śniadanie lub deser dla każdego łasucha. Polecamy podawać z dodatkiem masła i orzechów.
Spis treści:
Składniki
- margaryna/masło do wysmarowania formy i dodatkowo do podania
- 140 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki samorosnącej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g puree z przejrzałych bananów
- 4 łyżki syropu z agawy
- 3 duże jaja rozbite widelcem
- 150 ml naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
- 25g posiekanych orzeszków pecan lub orzechów włoskich (opcjonalnie)
Jak zrobić chlebek bananowy
- Rozgrzej piekarnik do 160 C. Wyłóż blaszkę, wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia (tak, aby znalazł się 2 cm nad blachą).
- Wymieszaj mąki, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli w dużej misce.
- Wymieszaj banany, syrop, jajka i jogurt. Połącz z suchymi składnikami szybko mieszając, a następnie delikatnie zeskrob na blaszkę i dodaj orzechy.
- Piecz przez ok 1 godzinę 10 minut, do momentu, aż wykałaczka po wbiciu wyjdzie sucha. Jedz ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polecamy podawać z masłem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze