Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
45 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Chlebek cynamonowo-rodzynkowy to słodki wypiek domowy, który świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub deser. Polecamy podawać z miodem lub kremem orzechowym.
Jak zrobić chlebek cynamonowo-rodzynkowy
- Posmarować masłem i lekko oprószyć mąką kilogramową formę do pieczenia chleba. Przesiać mąkę, sól i cynamon do dużej miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
- Dodać drożdże, rodzynki i cukier. Wymieszać i zrobić zagłębienie w mące.
- Podgrzać masło i mleko w rondelku na małym ogniu, aż masło się roztopi, a płyn będzie letni. Wlać do zagłębienia w mące i dodać roztrzepane jajko. Starannie wyrobić miękkie ciasto.
- Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Uformować bochenek i włożyć go do przygotowanej foremki.
- Przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem bądź czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy objętość.
- Zanim ciasto całkowicie wyrośnie, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bochenek i posmarować go mlekiem. Piec około 30 minut, aż chleb wyjęty z formy i pukany w spód wyda głuchy odgłos.
- Jeżeli pod koniec pieczenia bochenek za mocno się rumieni, przykryć folią aluminiową.
- Wyłożyć chleb na metalową kratkę i pozostawić na niej do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze