Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek jabłkowy
60 min
średni
3
02.11.2023Chlebek jabłkowy to słodki wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Można posmarować go masłem, miodem czy kremem orzechowym. Polecamy także przyprószyć przed podaniem szczyptą cynamonu.
Spis treści:
Składniki
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 laski wanilii, wydrapać nasiona
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 ml mleka
- 600 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- masło do wysmarowania keksówki
Jak zrobić chlebek jabłkowy
- Rozgrzać piekarnik do 190 C. Keksówkę wysmarować masłem.
- Jajka zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać masło. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, nasiona wanilii, sól i mleko i wymieszać całość łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie.
- Dodać jabłka, wymieszać łyżką, a następnie przelać ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
- Przykryć folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił i piec jeszcze przez 15 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze