Chlebek pita z hummusem

Przepis na Chlebek pita z hummusem
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chlebek pita z hummusem to świetna propozycja na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Tą pyszną pastę z cieciorki polecamy na zaspokojenie małego głodu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek pita z hummusem

  1. Miksować cieciorkę, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz serek naturalny w blenderze około 1–2 minut, aż powstanie gładka masa; raz lub dwa przerwać, żeby zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
  2. Można też wrzucić składniki do miski, najlepiej o szerokim, płaskim dnie i utrzeć ręcznym blenderem.
  3. Aby poprawić konsystencję, należy rozgnieść cieciorkę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż masa będzie całkowicie gładka, następnie połączyć z pozostałymi produktami.
  4. Doprawić hummus solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, przykryć i wstawić do lodówki aż do chwili podania.
  5. Chlebek pita podgrzać w piekarniku, można delikatnie skropić oliwą z oliwek.
  6. Posypać hummus szczyptą papryki i kminu rzymskiego; podawać z chlebkami pita oraz łódeczkami z cytryny.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.