Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek pita z hummusem
25 min
średni
02.11.2023
Chlebek pita z hummusem to świetna propozycja na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Tą pyszną pastę z cieciorki polecamy na zaspokojenie małego głodu.
Składniki
- 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 150 g serka naturalnego
- sól i pieprz
- mielona papryka i mielony kmin rzymski, do posypania
- łódeczki cytryny, do podania
- 6 chlebków pita
Jak zrobić chlebek pita z hummusem
- Miksować cieciorkę, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz serek naturalny w blenderze około 1–2 minut, aż powstanie gładka masa; raz lub dwa przerwać, żeby zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
- Można też wrzucić składniki do miski, najlepiej o szerokim, płaskim dnie i utrzeć ręcznym blenderem.
- Aby poprawić konsystencję, należy rozgnieść cieciorkę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż masa będzie całkowicie gładka, następnie połączyć z pozostałymi produktami.
- Doprawić hummus solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, przykryć i wstawić do lodówki aż do chwili podania.
- Chlebek pita podgrzać w piekarniku, można delikatnie skropić oliwą z oliwek.
- Posypać hummus szczyptą papryki i kminu rzymskiego; podawać z chlebkami pita oraz łódeczkami z cytryny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze