Chow mein z wieprzowiną i warzywami

Przepis na Chow mein z wieprzowiną i warzywami
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chow mein z wieprzowiną i warzywami to aromatyczna i pełna smaku potrawa kuchni chińskiej. Każdy amator kuchni orientalnej doceni mnogość i intensywność przypraw, które nadają charakter temu daniu.

Składniki

  • 25 g suszonych grzybów chińskich lub shiitake
  • wywar z drobiu lub warzyw
  • 340 g chińskiego makaronu pszennego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili czerwona lub zielona, drobno posiekana
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 50 g fasolki szparagowej, pociętej na mniejsze kawałki
  • 2 marchewki pocięte w słupki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
  • 100 g kiełków fasoli
  • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • listki świeżej kolendry, do przybrania

Promocje na składniki

Jak zrobić chow mein z wieprzowiną i warzywami

  1. Włożyć grzyby do małej miseczki i zalać wrzątkiem, żeby ledwie je przykrywał. Odstawić na 10 minut. Wyłożyć sitko gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przecedzić grzyby. Nie wylewać płynu.
  2. Jeśli jest go mniej niż 100 ml, dolać wywar z drobiu lub warzyw. Odstawić. Usunąć twarde ogonki z grzybów, pokroić je w plasterki i odstawić.
  3. Kiedy grzyby się moczą, w dużej misce zalać wrzątkiem chiński makaron. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać.
  4. Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać łyżkę oleju słonecznikowego, a kiedy będzie gorący, dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.
  5. Włożyć do woka paseczki wieprzowiny i smażyć, cały czas mieszając, około 2 minut, aż mięso będzie wysmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową.
  6. Wlać do woka resztę oleju, mocno podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Dodać marchewkę, fasolkę i grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, ok 2 minuty.
  7. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry, a następnie przełożyć wieprzowinę z powrotem do woka. Dusić, mieszając minutę, aż mięso będzie gorące.
  8. Włożyć do woka makaron, a następnie kiełki fasoli tak, by składniki się tylko podgrzały. Kiełki powinny pozostać chrupkie.
  9. Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i skropić olejem sezamowym. Przybrać listkami kolendry i od razu podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.