ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe - przepis

ciasto kokosowe

Składniki

100 g masła, plus ekstra do smarowania

100g zwykłej mąki

175g białego cukru o drobnych kryształkach

135 g suszonego kokosa

3 duże żółtka i białka (oddzielnie)

4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (z całymi owocami)

garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Jak zrobić Ciasto kokosowe

1

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Wysmaruj blachę odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby jego końce wystawały ponad ścianki formy.

2

Aby przygotować bazę, wrzuć mąkę, cukier i 85g kawałków suszonego kokosa do miski, wymieszaj wszystko, a następnie połącz z masłem, ugniatając masę dłońmi.

3

Wmieszaj żółtko nożem lub łyżką, a następnie znowu ugniataj dłońmi, aby masa była gładka.

4

Przełóż ciasto do formy, wygładzając je tyłem łyżki, aby uzyskać równomierną warstwę. Rozsmaruj dżem na cieście, omijając krawędzie.

5

Aby przygotować polewę, ubij białka elektryczną ubijaczką, aż będą sztywne, a następnie stopniowo dodawaj cukier.

6

Usyp warstwę z pozostałego suszonego kokosa, a następnie przykryj drugą warstwę dżemu i polewą.

7

Posyp wiórkami kokosowymi i piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plasterki.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X