
Ciasto kokosowe - przepis

Składniki
100 g masła, plus ekstra do smarowania
100g zwykłej mąki
175g białego cukru o drobnych kryształkach
135 g suszonego kokosa
3 duże żółtka i białka (oddzielnie)
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (z całymi owocami)
garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Jak zrobić Ciasto kokosowe
1
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Wysmaruj blachę odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby jego końce wystawały ponad ścianki formy.
2
Aby przygotować bazę, wrzuć mąkę, cukier i 85g kawałków suszonego kokosa do miski, wymieszaj wszystko, a następnie połącz z masłem, ugniatając masę dłońmi.
3
Wmieszaj żółtko nożem lub łyżką, a następnie znowu ugniataj dłońmi, aby masa była gładka.
4
Przełóż ciasto do formy, wygładzając je tyłem łyżki, aby uzyskać równomierną warstwę. Rozsmaruj dżem na cieście, omijając krawędzie.
5
Aby przygotować polewę, ubij białka elektryczną ubijaczką, aż będą sztywne, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
6
Usyp warstwę z pozostałego suszonego kokosa, a następnie przykryj drugą warstwę dżemu i polewą.
7
Posyp wiórkami kokosowymi i piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plasterki.
Tags:
LidiaKa