Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto kokosowe
55min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 100 g masła, plus ekstra do smarowania
- 100g zwykłej mąki
- 175g białego cukru o drobnych kryształkach
- 135 g suszonego kokosa
- 3 duże żółtka i białka (oddzielnie)
- 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (z całymi owocami)
- garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto kokosowe
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Wysmaruj blachę odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby jego końce wystawały ponad ścianki formy.
- Aby przygotować bazę, wrzuć mąkę, cukier i 85g kawałków suszonego kokosa do miski, wymieszaj wszystko, a następnie połącz z masłem, ugniatając masę dłońmi.
- Wmieszaj żółtko nożem lub łyżką, a następnie znowu ugniataj dłońmi, aby masa była gładka.
- Przełóż ciasto do formy, wygładzając je tyłem łyżki, aby uzyskać równomierną warstwę. Rozsmaruj dżem na cieście, omijając krawędzie.
- Aby przygotować polewę, ubij białka elektryczną ubijaczką, aż będą sztywne, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
- Usyp warstwę z pozostałego suszonego kokosa, a następnie przykryj drugą warstwę dżemu i polewą.
- Posyp wiórkami kokosowymi i piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plasterki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze