Ciasteczka miodowe

Przepis na Ciasteczka miodowe
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka miodowe to smaczne ciasteczka przygotowywane z dodatkiem aromatycznego rumu, cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki cytrynowej. Ciasteczka można przystroić płatkami migdałów, orzeszkami ziemnymi czy kandyzowanymi owocami.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka miodowe

  1. Lekko podgrzać w garnku miód wraz z brązowym cukrem, a potem przelać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i rum. Ubić mikserem na puszystą masę.
  2. Osobno zmieszać oba gatunki mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i otartą skórkę cytryny. Dodać do masy miodowo-jajecznej i wymieszać.
  3. Energicznie zagnieść ciasto rękami. Cienko posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkowywać ciasto porcjami do grubości około 1 cm. Wycinać z tych placków w miarę okrągłe kształty.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i układać na nich ciasteczka w odstępach 1 cm.
  5. Piec każdą blachę ciasteczek miodowych osobno, 20–25 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu zostawić przez chwilę na blasze, żeby nieco stwardniały.
  6. Potem zdejmować je ostrożnie z blach łopatką i studzić do końca na drucianej podstawce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.