Ciasteczka owsiane z kokosem

Przepis na Ciasteczka owsiane z kokosem
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi to chrupiąca i smakowita propozycja deseru lub przekąski. Klasyczne ciasteczka owsiane nabierają nowego smaku, dzięki dodatkowi kokosa. Polecamy je zabrać do szkoły czy pracy, jako drugie śniadanie.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka owsiane z kokosem

  1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż ładnie połączy się z masą maślaną. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i znów miksujemy do połączenia.
  3. Do masy wrzucamy mąkę, chwilkę miksujemy, a następnie odkładamy mikser. Do ciasteczkowej masy dorzucamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem do połączenia składników.
  4. Możemy robić to łyżką lub dłońmi, ciasto nie powinno być mocno klejące. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Ochłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na przygotowanej blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między kulkami.
  7. Delikatnie spłaszczamy ciasteczkowe kulki i wsuwamy blachę do piekarnika na 10-12 minut – do delikatnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od tego, jakie ciastka bardziej nam smakują. Jeśli wyciągniemy je po 10 minutach, będą chrupkie na zewnątrz, ale miękkie w środku. Jeśli zostawimy je w piekarniku kilka minut dłużej, będą bardziej kruche i chrupiące.
  8. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka na kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.