Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciasteczka owsiane z miodem
średni
4
02.11.2023Przepis na ciasteczka owsiane pozbawione białego cukru. Słodyczy nadaje im połączenie banana i miodu. Dzięki tym dwóm składnikom nasze ciasteczka są również delikatniejsze. Ciasteczka możecie spokojnie wzbogacić o ulubione bakalie lub posiekaną czekoladę. Wybrane dodatki wystarczy na koniec wmieszać do masy i formować ciasteczka.
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średni dojrzały banan
- 2 pełne łyżki miodu
Jak zrobić ciasteczka owsiane z miodem
- Masło rozpuszczamy.
- Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie składniki. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Po czym dodajemy rozgniecionego banana i miód, całość dokładnie mieszamy. Miskę odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Do ciasteczek można dodać posiekaną czekoladę lub ulubione bakalie. Mąkę pszenną można zastąpić np. mąką owsianą. Jeśli lubicie kruche owsiane ciasteczka banana zastępujemy 2 małymi jajkami i dodajemy więcej miodu (3-4 łyżki).
- Z owsianej masy formujemy w dłoniach ciasteczka. Masa będzie się lepić, dlatego warto co jakiś czas myć ręce w zimnej wodzie, co ułatwia lepienie. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Owsiane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 18-20 minut do ładnego zarumienienia. Ciasteczka należy obserwować, czas pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika.
- Uwaga! Owsiane ciastka ściągamy z blaszki dopiero, gdy przestygną, wcześniej będą zbyt miękkie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze