Ciasteczka z orzechami pekan

Przepis na Ciasteczka z orzechami pekan
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka z orzechami pekan to małe, słodkie ciasteczka z posiekanymi i prażonymi orzechami pekan. Idealne na  mały deser lud słodką przekąskę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka z orzechami pekan

  1. Wymieszać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną w średniej wielkości naczyniu. Ukręcić mikserem na wysokich obrotach gładką masę z masła ze zwykłym i brązowym cukrem.
  2. Dodać jajko i esencję waniliową, ubijać, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać drewnianą łyżką mąkę z sodą i cynamonem, a następnie serek homogenizowany i orzechy.
  3. Rozłożyć na blacie kuchennym półmetrowy kawałek folii i posypać mąką. Przenieść ciasto na folię i i uformować wałek o długości 38 cm.
  4. Zawinąć wałek ciasno w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny, aż stwardnieje (można też zawinąć ciasto w folię nadającą się do zamrażania i zamrozić – nawet na miesiąc).
  5. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wałek ciasta pokroić na plastry o grubości 6 mm i uformować z nich ciasteczka. Ułożyć na nienatłuszczonej blasze w 1-cm odstępach. Piec partiami, po około 8 minut, aż ciasteczka będą kruche i delikatnie się zrumienią.
  6. Jeśli używamy wcześniej zamrożonego ciasta, czas pieczenia należy zwiększyć do 10 minut.
  7. Przenieść upieczone ciasteczka na metalową kratkę. Kiedy wystygną, można je przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.