Ciastka digestive

Przepis na Ciastka digestive
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciastka digestive to zdrowa przekąska, przyrządzona na bazie mąki razowej, płatków owsianych i otrębów. Dobrze wpływają na trawienie i dostarczają dużo zdrowego błonnika.

Składniki

  • 150 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 30 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 4 łyżki mleka

Promocje na składniki

Jak zrobić ciastka digestive

  1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Dodać płatki owsiane, otręby oraz cukier i dobrze wymieszać.
  2. Dodać masło i rozetrzeć je palcami wraz z suchymi składnikami, aż będzie przypominać bułkę tartą. Wlać 3 łyżki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać pozostałą łyżkę mleka.
  3. Wyłożyć ciasto na arkusz pergaminu i uformować z niego wałeczek długości około 25 cm. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem, by go wygładzić. Zwinąć końce pergaminu, zamykając ciasto w środku.
  4. Włożyć do lodówki na około 20 minut (można je tam przechowywać do 4 dni).
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odwinąć ciasto z pergaminu i wykroić z niego kółka.
  6. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka. Piec około 12 minut, aż się lekko przyrumienią.
  7. Przełożyć ciastka na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Można je przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.