Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciastka digestive
30 min
średni
02.11.2023
Ciastka digestive to zdrowa przekąska, przyrządzona na bazie mąki razowej, płatków owsianych i otrębów. Dobrze wpływają na trawienie i dostarczają dużo zdrowego błonnika.
Spis treści:
Składniki
- 150 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody
- 30 g płatków owsianych
- 20 g otrębów
- 100 g ciemnego cukru muscovado
- 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić ciastka digestive
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Dodać płatki owsiane, otręby oraz cukier i dobrze wymieszać.
- Dodać masło i rozetrzeć je palcami wraz z suchymi składnikami, aż będzie przypominać bułkę tartą. Wlać 3 łyżki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać pozostałą łyżkę mleka.
- Wyłożyć ciasto na arkusz pergaminu i uformować z niego wałeczek długości około 25 cm. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem, by go wygładzić. Zwinąć końce pergaminu, zamykając ciasto w środku.
- Włożyć do lodówki na około 20 minut (można je tam przechowywać do 4 dni).
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odwinąć ciasto z pergaminu i wykroić z niego kółka.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka. Piec około 12 minut, aż się lekko przyrumienią.
- Przełożyć ciastka na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Można je przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze