Ciasto cytrynowe

Przepis na Ciasto cytrynowe
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto cytrynowe to wilgotne, puszyste ciasto o cytrynowym posmaku. Delikatne i aromatyczne ciasto cytrynowe świetnie sprawdzi się jako deser, dodatek dla kawy, a także słodka przekąska dla gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto cytrynowe

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  2. Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Zmiksować na gładko.
  4. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
  5. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć z formy na drucianą podstawkę.
  6. Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Bez lukru ciasto również smakuje wyśmienicie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.