Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką
80 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kruszonki. Dzięki śliwkom ciasto jest wilgotne i słodkie. Polecamy jako letni deser.
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 kg śliwek
- Kruszonka:
- 1 kostka masła
- 200 g cukru
- 400 g mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką
- Ze składników na ciasto odłożyć do małego rondla: 2 łyżki mąki, 8 łyżek letniego mleka, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie roztopić margarynę, odstawić do przestudzenia. Jajka i żółtka ubić z cukrami.
- Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę letniego mleka i margarynę. Ciasto zagnieść energicznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dobrze zagnieść.
- Następnie posypując dłonie mąką wybrać wyrośnięte ciasto z miski i wylać do wyłożonej papierem formy.
- Na nie wyłożyć przekrojone na połówki lub mniejsze kawałki śliwki. Obficie posypać kruszonką. Piec koło godziny w temperaturze 180°C.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze