Ciasto francuskie z figami

Przepis na Ciasto francuskie z figami
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto francuskie z figami to słodki wypiek, którego podstawą jest gotowe ciasto francuskie, z odrobiną jogurtu greckiego, figami, orzechami laskowymi oraz miodem. To propozycja, która sprawdzi się zarówno jako deser, jak i przekąska w ciągu dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto francuskie z figami

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Ciasto pokroić na 6 kawałków po około 8,5 × 8 cm. Ułożyć na blasze.
  2. Rozsmarować jogurt na cieście. Posypać cukrem. Piec przez 5-6 minut, aż ciasto nieco wyrośnie.
  3. W czasie gdy ciastka się pieką, odkroić ogonki od fig i pokroić każdą pionowo na plasterki. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto, rozłożyć figi, posypać orzechami i skropić całość miodem.
  4. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok 5 min. Wyjąć i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.