Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciasto francuskie z figami
20 min
średni
02.11.2023
Ciasto francuskie z figami to słodki wypiek, którego podstawą jest gotowe ciasto francuskie, z odrobiną jogurtu greckiego, figami, orzechami laskowymi oraz miodem. To propozycja, która sprawdzi się zarówno jako deser, jak i przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego, około 34 × 24 cm (potrzebna będzie połowa tego ciasta)
- 40 g orzechów laskowych, delikatnie zmiażdżonych
- 2 łyżki cukru
- 6 dojrzałych, świeżych fig
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Jak zrobić ciasto francuskie z figami
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Ciasto pokroić na 6 kawałków po około 8,5 × 8 cm. Ułożyć na blasze.
- Rozsmarować jogurt na cieście. Posypać cukrem. Piec przez 5-6 minut, aż ciasto nieco wyrośnie.
- W czasie gdy ciastka się pieką, odkroić ogonki od fig i pokroić każdą pionowo na plasterki. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto, rozłożyć figi, posypać orzechami i skropić całość miodem.
- Włożyć z powrotem do piekarnika na ok 5 min. Wyjąć i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze