Ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem

Przepis na Ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem to wytrawny wypiek przygotowany z ciasta francuskiego, wypełnionego nadzieniem łososiowym połączonym z serem ricotta. Idealny jako drugie śniadanie lub przekąska do pracy czy szkoły.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem

  1. Przyrządzić nadzienie. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwoli, odstawić je, wciąż zawinięte, na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C.
  2. Włożyć kawałki łososia do miski. Doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.
  3. Rozwinąć ciasto, ale pozostawić je na papierze. Pokroić na 4 kawałki o wymiarach 17,5 × 8,5 cm. Posmarować wszystkie lekko jajkiem.
  4. Rozłożyć na nich nadzienie rybne, ale pozostawić wolne brzegi. Ułożyć na nadzieniu po kawałku sera ricotta. Zawinąć dłuższe boki do góry tak, by złączyły się ze sobą, i ścisnąć. Złączyć ze sobą i ścisnąć także krótsze boki, żeby zamknąć nadzienie w środku.
  5. Przełożyć na blachę i posmarować jajkiem. Piec 20 minut, aż wyrosną i się przyrumienią. Podawać gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.