Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem
30 min
średni
02.11.2023
Ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem to wytrawny wypiek przygotowany z ciasta francuskiego, wypełnionego nadzieniem łososiowym połączonym z serem ricotta. Idealny jako drugie śniadanie lub przekąska do pracy czy szkoły.
Składniki
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 160 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę o boku 1–2 cm
- 1 jajko, roztrzepane
- 100 g sera ricotta
Jak zrobić ciasto francuskie z łososiowym nadzieniem
- Przyrządzić nadzienie. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwoli, odstawić je, wciąż zawinięte, na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C.
- Włożyć kawałki łososia do miski. Doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.
- Rozwinąć ciasto, ale pozostawić je na papierze. Pokroić na 4 kawałki o wymiarach 17,5 × 8,5 cm. Posmarować wszystkie lekko jajkiem.
- Rozłożyć na nich nadzienie rybne, ale pozostawić wolne brzegi. Ułożyć na nadzieniu po kawałku sera ricotta. Zawinąć dłuższe boki do góry tak, by złączyły się ze sobą, i ścisnąć. Złączyć ze sobą i ścisnąć także krótsze boki, żeby zamknąć nadzienie w środku.
- Przełożyć na blachę i posmarować jajkiem. Piec 20 minut, aż wyrosną i się przyrumienią. Podawać gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze