Ciasto marchewkowe z migdałami

Przepis na Ciasto marchewkowe z migdałami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto marchewkowe z migdałami to smaczne ciasto marchewkowe z dodatkiem brandy i zmielonych migdałów. Posypane cukrem pudrem wygląda i smakuje znakomicie. Polecamy na deser.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto marchewkowe z migdałami

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Startą marchew włożyć do miski, polać brandy i odstawić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i marchewką nasączoną brandy, a następnie wymieszać to z mieszaniną z żółtkami.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut.
  4. Po upieczeniu zdjąć brzeg tortownicy. Po przestygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.