Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciasto marchewkowe z migdałami
60 min
średni
02.11.2023
Ciasto marchewkowe z migdałami to smaczne ciasto marchewkowe z dodatkiem brandy i zmielonych migdałów. Posypane cukrem pudrem wygląda i smakuje znakomicie. Polecamy na deser.
Składniki
- 250 g marchwi, startej na drobnych oczkach
- 2 łyżki brandy
- 5 jajek
- 200 g ciemnobrązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 60 g mąki
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 30 g zmielonych migdałów
- masło do wysmarowania blachy
- 4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto marchewkowe z migdałami
- Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Startą marchew włożyć do miski, polać brandy i odstawić.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i marchewką nasączoną brandy, a następnie wymieszać to z mieszaniną z żółtkami.
- Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut.
- Po upieczeniu zdjąć brzeg tortownicy. Po przestygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze