Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ciasto na domowy makaron jajeczny
50 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 275 g mąki pszennej (lub typ 00), plus trochę do posypania stolnicy
- 3 duże jajka
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto na domowy makaron jajeczny
- Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
- Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
- Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
- Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces.
- Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
- Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
- Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
- Gdy używamy wałka podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość na całej powierzchni. Pociąć na preferowaną grubość/kształt.
- Gdy używamy maszynki do makaronu należy podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć na pół i przepuścić jeszcze przez ten sam otwór 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto na pół. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić – możemy pociąć ciasto według tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze