Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto na pierogi
80 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody
- 1 jajko, roztrzepane
Jak zrobić ciasto na pierogi
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić w środku wgłębienie.
- W oddzielnej misce wymieszać olej roślinny z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem. Wlać do mąki suche składniki. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez 8 do 10 minut.
- Przykryć i pozostawić ciasto na godzinę. Następnie rozwałkować i wypełnić ulubionym farszem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze