Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ciasto pomarańczowe
70 min
średni
02.11.2023
Ciasto pomarańczowe to smakowity, słodki wypiek, przygotowany na bazie świeżych pomarańczy, dzięki którym ma jednocześnie cytrusowy i słodki smak. Polecamy wypróbować ten przepis, to smakowite ciasto pomarańczowe zasmakuje każdemu, kogo nim poczęstujemy.
Spis treści:
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 380 g cukru
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła (bardzo miękkiego)
- 3 średniej wielkości słodkie pomarańcze
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto pomarańczowe
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i masło.
- Pomarańcze sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok.
- Skórkę z pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy dodać do reszty składników.
- Całość miksować na niskich obrotach lub dobrze wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C bez termoobiegu.
- Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 60 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
- Gdy ciasto się dopiecze wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i następnie całość polać pozostałym sokiem z połówki pomarańczy.
- Resztę pomarańczy pokroić na plasterki i podawać razem z ciastem lub udekorować jego wierzch. Można również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze