Ciasto salceson

Przepis na Ciasto salceson
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto salceson to kakaowe ciasto typu murzynek na oleju, pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek. I to właśnie dzięki jabłkom ciasto zyskało taką nazwę, gdyż w przekroju trochę przypomina ową wędlinę. Ale nie ma co się obawiać tego ciasta, bo w smaku to już całkiem inna bajka.

Ciasto jest mocno czekoladowe oraz wilgotne w środku, z dodatkiem winnym jabłek, które przełamują czekoladowy smak i to właśnie one są odpowiedzialne za wilgotność ciasta. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a także tanie. Z pewnością wyjdzie każdemu!

Idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto salceson

  1. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując.
  4. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy za pomocą łyżki.
  6. Ciasto przelewamy do formy (wymiary ok. 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 45-50 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.