Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciasto salceson
średni
02.11.2023
Ciasto salceson to kakaowe ciasto typu murzynek na oleju, pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek. I to właśnie dzięki jabłkom ciasto zyskało taką nazwę, gdyż w przekroju trochę przypomina ową wędlinę. Ale nie ma co się obawiać tego ciasta, bo w smaku to już całkiem inna bajka.
Ciasto jest mocno czekoladowe oraz wilgotne w środku, z dodatkiem winnym jabłek, które przełamują czekoladowy smak i to właśnie one są odpowiedzialne za wilgotność ciasta. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a także tanie. Z pewnością wyjdzie każdemu!
Idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty.
Spis treści:
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jabłka
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Jak zrobić ciasto salceson
- Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując.
- Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy za pomocą łyżki.
- Ciasto przelewamy do formy (wymiary ok. 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 45-50 min. w temp. 170 stopni. Studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze