Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciasto wiśniowe
60 min
średni
02.11.2023
Ciasto wiśniowe to połączenie słodkiego ciasta i kwaskowych wiśni, posypane cukrem pudrem. To prosty i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy słodka przekąska dla gości. Polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Składniki
- 4 białka
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 130 g bułki tartej
- 30 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-5 łyżek białego wina lub mleka
- 500 g wiśni (bez pestek)
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto wiśniowe
- Ubić białka na sztywno i wstawić do lodówki.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z migdałami i cynamonem i dodać do żółtek, mieszając łyżką. Wmieszać wino lub mleko.
- Delikatnie dodać białka i wymieszać łyżką całość.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Na to wyłożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.
- Posypać cukrem pudrem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze