Ciasto wiśniowe

Przepis na Ciasto wiśniowe
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto wiśniowe to połączenie słodkiego ciasta i kwaskowych wiśni, posypane cukrem pudrem. To prosty i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy słodka przekąska dla gości. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto wiśniowe

  1. Ubić białka na sztywno i wstawić do lodówki.
  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z migdałami i cynamonem i dodać do żółtek, mieszając łyżką. Wmieszać wino lub mleko.
  3. Delikatnie dodać białka i wymieszać łyżką całość.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Na to wyłożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.
  7. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.