Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Clafoutis wiśniowe z brandy
30 min
średni
02.11.2023
Clafoutis wiśniowe z brandy to prosta i pyszna propozycja deserowa. Wiśnie można zastąpić czereśniami, jagodami lub borówkami czy pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Polecamy dobrać owoce według uznania.
Składniki
- 2 puszki (po 425 g) wiśni w syropie bez pestek ( w sezonie można zastąpić np. świeżymi wiśniami lub czereśniami drylowanymi)
- 2 łyżki brandy
- 75 g mąki
- 55 g brązowego cukru muscovado lub innego brązowego cukru
- 250 g chudego mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania
Jak zrobić clafoutis wiśniowe z brandy
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Osączyć wiśnie, wyłożyć na papier kuchenny i osuszyć.
- Rozłożyć wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Pokropić brandy i odstawić.
- Przesiać mąkę do miski i dodać cukier. Mleko zmiksować z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto.
- Powoli wlać ciasto na owoce. Piec przez 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione. Jeżeli będzie to możliwe delikatnie wyjąć ciastka z foremek, odwrócić do góry dnem, posypać cukrem pudrem i podawać.
- Jeśli ciasta będą mocno przylegać do foremek, posypać cukrem pudrem i podawać je nie wyciągając.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze