Clafoutis wiśniowe z brandy

Przepis na Clafoutis wiśniowe z brandy
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Clafoutis wiśniowe z brandy to prosta i pyszna propozycja deserowa. Wiśnie można zastąpić czereśniami, jagodami lub borówkami czy pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Polecamy dobrać owoce według uznania.

Składniki

  • 2 puszki (po 425 g) wiśni w syropie bez pestek ( w sezonie można zastąpić np. świeżymi wiśniami lub czereśniami drylowanymi)
  • 2 łyżki brandy
  • 75 g mąki
  • 55 g brązowego cukru muscovado lub innego brązowego cukru
  • 250 g chudego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania

Promocje na składniki

Jak zrobić clafoutis wiśniowe z brandy

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Osączyć wiśnie, wyłożyć na papier kuchenny i osuszyć.
  2. Rozłożyć wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Pokropić brandy i odstawić.
  3. Przesiać mąkę do miski i dodać cukier. Mleko zmiksować z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto.
  4. Powoli wlać ciasto na owoce. Piec przez 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione. Jeżeli będzie to możliwe delikatnie wyjąć ciastka z foremek, odwrócić do góry dnem, posypać cukrem pudrem i podawać.
  5. Jeśli ciasta będą mocno przylegać do foremek, posypać cukrem pudrem i podawać je nie wyciągając.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.