Croissanty z czekoladą i wiśniami

Przepis na Croissanty z czekoladą i wiśniami
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Croissanty z czekoladą i wiśniami to pieczone w domu, słodkie i pyszne małe rogaliki z ciasta francuskiego, z nadzieniem z czekolady i dżemu wiśniowego. Takim deserem zachwyci się każdy domownik czy gość. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić croissanty z czekoladą i wiśniami

  1. Ciasto francuskie rozmrażamy, a następnie rozwałkowujemy bardzo cienko. Uwaga – ciasto tuż po rozmrożeniu wałkuje się dość dobrze, natomiast im cieplej – tym bardziej się „lepi” – można więc podsypać odrobinę mąki.
  2. Rozwałkowane kawałki tniemy w trójkąty – ważne jest to, aby nadać im odpowiedni kształt. Trójkąty powinny być bardzo długie (około 80 stopni przy podstawie, ostry czubek).
  3. Każdy trójkąt delikatnie smarujemy nutellą – cienką warstwą. Należy unikać smarowania ciasta blisko brzegu, ponieważ będzie wypływało podczas pieczenia.
  4. Przy podstawie trójkąta układamy około 1-1,5 kostki (rozdrobnionej na kawałeczki) czekolady lub dżemu wiśniowego.
  5. Zawijamy trójkąt – łapiemy za podstawę i delikatnie „rolujemy” aż do wierzchołka. Rogi delikatnie sklejamy, aby nic z nich nie wypłynęło podczas pieczenia, delikatnie zwijamy formując rogalik.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rogaliki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut – gdy się zarumienią są gotowe. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.