Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Curry z jagnięciną
65 min
średni
02.11.2023
Curry z jagnięciną to delikatna, soczysta jagnięcina w sosie pomidorowo-jogurtowym z dodatkiem curry. Jest to świetna propozycja obiadowa dla amatorów kuchni indyjskiej. Polecamy podawać z chlebkiem naan lub ryżem.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 350 g chudej jagnięciny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1,5 łyżki curry
- 300 g pokrojonych pomidorów z puszki, bez soli
- 150 ml wody
- 5 łyżek świeżej kolendry
- 115 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżki mąki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Jak zrobić curry z jagnięciną
- Oliwę rozgrzać w teflonowym, żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodać pokrojone mięso, smażyć około 5 minut, aż się zrumieni. Przenieść mięso łyżką cedzakową do miski lub na talerz.
- Do oliwy, która pozostała w naczyniu żaroodpornym wrzucić cebulę, czosnek i imbir, smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać curry i wymieszać.
- Dodać pomidory i wodę, zagotować. Wrzucić z powrotem mięso, gotować około 40 minut, aż mięso zmięknie.
- Dodać kolendrę, wymieszać jogurt z mąką w małym naczyniu. Dodać tę mieszaninę do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.
- Podawać na gorąco z chlebkiem naan lub ryżem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze