Curry z jagnięciną

Przepis na Curry z jagnięciną
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Curry z jagnięciną to delikatna, soczysta jagnięcina w sosie pomidorowo-jogurtowym z dodatkiem curry. Jest to świetna propozycja obiadowa dla amatorów kuchni indyjskiej. Polecamy podawać z chlebkiem naan lub ryżem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić curry z jagnięciną

  1. Oliwę rozgrzać w teflonowym, żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodać pokrojone mięso, smażyć około 5 minut, aż się zrumieni. Przenieść mięso łyżką cedzakową do miski lub na talerz.
  2. Do oliwy, która pozostała w naczyniu żaroodpornym wrzucić cebulę, czosnek i imbir, smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać curry i wymieszać.
  3. Dodać pomidory i wodę, zagotować. Wrzucić z powrotem mięso, gotować około 40 minut, aż mięso zmięknie.
  4. Dodać kolendrę, wymieszać jogurt z mąką w małym naczyniu. Dodać tę mieszaninę do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.
  5. Podawać na gorąco z chlebkiem naan lub ryżem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.