Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

Przepis na Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi
Czas przygotowania20 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi to małe, smakowite ciasteczka, przygotowane na bazie mielonych orzechów, białek i cukru, z dodatkiem rumu, cynamonu i gorzkiej czekolady. Polecamy jako małą, słodką przekąskę lub deser.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

  1. 200 g orzechów drobno zmielić w robocie kuchennym, dodać cukier puder, cynamon i rum.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być sprężyste.
  3. Powierzchnię pracy posypać cukrem trzcinowym. Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy 3 cm. Owinąć wałki w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wałki pokroić na kawałki szerokości 1 cm i ułożyć je na przygotowanej blasze, zostawiając nieco miejsca między ciasteczkami, bo będą rosnąć. W każde wcisnąć nieco pokruszonych orzechów włoskich.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.