Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Dhal z kalafiorem i marchewką
55 min
średni
02.11.2023
Dhal z kalafiorem i marchewką to indyjskie danie, oparte na soczewicy i bulionie warzywnym, z dodatkiem kalafiora, imbiru, marchewki, papryczki chili, kolendry, cebuli i czosnku, które zasmakuje każdemu wielbicielowi kuchni indyjskiej. To ciekawa propozycja na pierwsze danie lub na dodatkowy posiłek, który zaspokoi nasz głód w ciągu dnia.
Składniki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 30 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 200 g żółtej soczewicy
- 550 ml wywaru warzywnego
- 100 g marchewki, pokrojonej
- 170 g kalafiora, podzielonego na drobne różyczki
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- garść listków pietruszki
- 1/3 papryczki chili, posiekanej
- 1 puszka krojonych pomidorów
Jak zrobić dhal z kalafiorem i marchewką
- Rozgrzać w rondlu olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie mięknąć.
- Dodać imbir i smażyć jeszcze 3 minuty.
- Dodać soczewicę i wymieszać starannie z cebulą. Wlać wywar, dodać pomidory z puszki razem z wodą i przykryć rondel. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pietruszkę i chili. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić około 15 minut.
- Wrzucić marchewkę i kalafior. Przykryć rondel ponownie i dusić 12-15 minut, aż soczewica zmięknie, a marchewka i kalafior będą gotowe.
- Doprawić solą i pieprzem. Dodać listki kolendry oraz sok z cytryny i podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze