Dip z paprykowym krabem

Przepis na Dip z paprykowym krabem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g posiekanej cebuli
  • 1 łyżka deserowa świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 g majonezu
  • 120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 230 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 papryki (pomarańczowe lub czerwone)
  • 1 czarna oliwka

Promocje na składniki

Jak zrobić dip z paprykowym krabem

  1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i smażyć przez 15-20 minut, aż cebula się przyrumieni. Odłożyć cebulę do miseczki aby ostygła.
  2. W osobnej misce wymieszać majonez z serkiem śmietankowym, śmietaną, granulowanym czosnkiem, sosem Worcester, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Na koniec wmieszać cebulkę.
  3. Przygotować korpus kraba: jedną paprykę przeciąć w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna ze środka.
  4. Przygotować odnóża: pokroić drugą paprykę w paski.
  5. Przełożyć dip do ładnej miseczki, a w środek wetknąć korpus, lekko go zanurzając w dipie. Ułożyć po 4 odnóża z każdej strony korpusu.
  6. Odkroić dwie końcówki z oliwki, lekko posmarować je dipem i przykleić jako oczy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.