Domek z piernika

Przepis na Domek z piernika
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Świąteczny piernikowy domek przyozdobiony lukrem, kawałkami orzechów i rodzynkami to mnóstwo zabawy dla dzieci i pyszna przekąska dla całej rodziny. Ciasto na domek z piernika nie jest trudne do zrobienia, dowodem na to jest nasz przepis.  Domek z piernika to także świetna ozdoba świąteczna, dlatego zachęcamy wszystkich do podjęcia wyzwania i zbudowania własnego piernikowego domku.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 225 ml melasy
  • 625 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 300 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Promocje na składniki

Jak zrobić domek z piernika

  1. Nagrzać piekarnik do 190ºC.
  2. Rozpuścić masło w dużej patelni. Wsypać cukier i wlać melasę. W oddzielnej misce połączyć mąkę, sól, sodę, gałkę muszkatołową i imbir. Stopniowo dodawać na patelnię, w ostatnim etapie dodawania suchej mieszanki użyć rąk do wyrobienia ciasta. Ciasto powinno być sztywne.
  3. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na 1/2 cm grubości i wykroić części domku (4 ściany boczne i dwie części na skośny dach). Upewnij się, aby piernik był równej grubości, bo inaczej można przypalić brzegi piernika podczas, gdy środek ciasta będzie wciąż nieupieczony. Ułożyć ciasto na formach do pieczenia.
  4. Piec przez 13-15 minut w nagrzanym piekarniku. Przez kilka minut studzić na blasze, a następnie wyłożyć na metalową kratkę, aby piernik całkowicie ostygł.
  5. Kiedy piernik całkowicie ostygnie należy przygotować lukier, który zcementuje nasz domek. W średniej misce połączyć cukier puder z kamieniem winnym. Dodać białka i ekstrakt waniliowy. Miksować na wysokich obrotach aż lukier będzie odpowiedniej konsystencji podobnej do kleju. Jeśli lukier będzie zbyt wodnisty należy dodać więcej cukru pudru.
  6. Przykryć lukier wilogotną szmatką/ręcznikiem, żeby zapobiec wysychaniu lukru podczas sklejania domku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.