Domowa nutella

Przepis na Domowa nutella
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Domowa nutella z powodzeniem zastąpi sklepową wersję tego słodkiego kremu orzechowego. Do jej przyrządzenia wystarczą tylko trzy składniki: czekolada, krem z orzechów laskowych i mleko skondensowane, a także odpowiedni słoik do przechowywania, żeby można było cieszyć się jej smakiem przez długi czas.

Składniki

  • 100g dobrej jakości czekolady 52%
  • 100g krem z orzechów laskowych, bez dodatku cukru
  • 200g słodzonego skondensowanego mleka

Promocje na składniki

Jak zrobić domowa nutella

  1. Podgrzej skondensowane mleko w garnku, ale nie dopuścić do wrzenia.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Przykryj garnek pokrywką na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Ostudź.
  3. Następnie przenieś całość do miksera, dodaj krem z orzechów laskowych, i miksuj, aż uzyskasz idealnie gładką konsystencję. Przełóż do suchego słoika.
  4. Jeśli następnego dnia zauważysz białe ziarna – nie musisz się martwić, po prostu zmieszaj miksturę ponownie w mikserze, aby ją wygładzić.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.