Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Domowy makaron szpinakowy
30 min
średni
02.11.2023
Domowy makaron szpinakowy to smaczna i ciekawie wyglądająca wersja makaronu, która ozdobi każde drugie danie czy sałatkę. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i uatrakcyjnienia wyglądu potraw.
Składniki
- 80 g świeżego szpinaku
- 300 g mąki pszennej (lub typ 00), plus trochę do posypania stolnicy
- 3 duże jajka
- szczypta soli
Jak zrobić domowy makaron szpinakowy
- Szpinak umyć i usunąć twarde łodyżki. Przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki wody, przykryć i dusić przez 10 minut, w międzyczasie raz mieszając. Gdy szpinak będzie całkiem miękki, odcedzić i porządnie odcisnąć – aby był jak najbardziej suchy. Posiekać jak najdrobniej.
- Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli i posiekany szpinak.
- Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając szafran i po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
- Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
- Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces.
- Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
- Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny
- Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
- Gdy używamy wałka: Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość na całej powierzchni.
- Makaron do lasagne: rozwałkować ciasto na grubość 1 mm, a następnie za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego. Przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i odstawić (aby wyschło) na ok. 30 minut. Jeśli ciasto jest bardzo cienkie nie będzie go trzeba podgotować przed użyciem.
- Tagliatelle: rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Porządnie posypać mąką stolnicę, a następnie zwinąć ciasto w luźny rulon. Pokroić rulon na plasterki szerokości 7 mm. Szybko rozwinąć ruloniki ciasta i przełożyć na posypaną mąką ściereczkę. Porządnie posypać mąką, aby się nie posklejały. Odstawić na około 30 minut, aby makaron wysechł. Gotować w mocno osolonym wrzątku przez 3-5 minut.
- Tagliolini: wszystko robimy dokładnie tak, jak przy tagliatelle, ale rulon kroimy na plasterki szerokości 3 mm.
- Pappardelle: wszystko robimy dokładnie tak, jak przy tagliatelle, ale rulon kroimy na plasterki szerokości 2, 5cm.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze