Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Domowy popcorn
7 min
średni
02.11.2023
Domowy popcorn to przepis na uprażenie kukurydzy w domowych warunkach. Wystarczy kupić odpowiednie ziarna i poświęcić parę minut na przygotowanie tej przekąski, która świetnie sprawdzi się na każdym wieczorze filmowym lub imprezie.
Spis treści:
Składniki
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g (1/2 szklanki) kukurydzy do prażenia
- 3 łyżki margaryny
Jak zrobić domowy popcorn
- Zacząć od odcięcia góry w dużej papierowej torbie od zakupów. Będzie służyć jako miska wchłaniająca nadmiar oleju.
- Do dwulitrowego garnka z pokrywką wlać olej, włożyć margarynę i wsypać kukurydzę. Postawić garnek na dużym ogniu i stale nim wstrząsać.
- Gdy wystrzeli pierwsze ziarno, nakryć garnek pokrywką i nadal potrząsać garnkiem. Gdy uprażona kukurydza zacznie unosić pokrywkę na garnku, zdjąć go z ognia i trzymać nad papierową torbą, aż ziarna przestaną strzelać.
- Przesypać kukurydzę do papierowej torby i wsypać połowę soli. Wstrząsnąć torbą, aby dobrze rozprowadzić sól. Przed dodaniem reszty soli spróbować, aby nie przesolić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze