Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
60 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 900 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Jak zrobić dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przykryć blachę dużym arkuszem folii aluminiowej. Ułożyć na środku dynię i cebulę. Można też 4 porcje dyni owinąć w folię i upiec każdą osobno.
- Posypać dynię czosnkiem i szałwią, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Unieść brzegi folii do góry, zwinąć je razem, zamykając wewnątrz warzywa.
- Piec 30 minut, a następnie rozwinąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze