Dziki ryż z orzechami

Przepis na Dziki ryż z orzechami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dziki ryż z orzechami to przepis na prostą i lekką sałatkę na bazie ryżu dzikiego i długoziarnistego, z dodatkiem prażonych orzeszków piniowych i świeżej natki pietruszki. Jest to danie, które skutecznie zaspokoi głód, nie pozostawiając uczucia ciężkości. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić dziki ryż z orzechami

  1. Rozgrzać oliwę w średniej wielkości teflonowym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę oraz po chwili czosnek i smażyć, często mieszając, około 7 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Dodać dziki ryż i wymieszać. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 50 min, aż ryż będzie miękki.
  3. Ok 15 min przed końcem czasu dodać ryż biały.
  4. Orzeszki uprażyć na małej patelni.
  5. Jeśli ryż nie wchłonął całej wody wylać to, co zostało, dodać orzeszki piniowe, posypać pietruszką, doprawić do smaku i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.