Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Dziki ryż z orzechami
60 min
średni
02.11.2023
Dziki ryż z orzechami to przepis na prostą i lekką sałatkę na bazie ryżu dzikiego i długoziarnistego, z dodatkiem prażonych orzeszków piniowych i świeżej natki pietruszki. Jest to danie, które skutecznie zaspokoi głód, nie pozostawiając uczucia ciężkości. Polecamy.
Składniki
- 150 g dzikiego ryżu
- 150 g ryżu długoziarnistego
- duża garść orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić dziki ryż z orzechami
- Rozgrzać oliwę w średniej wielkości teflonowym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę oraz po chwili czosnek i smażyć, często mieszając, około 7 minut, aż cebula zmięknie.
- Dodać dziki ryż i wymieszać. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 50 min, aż ryż będzie miękki.
- Ok 15 min przed końcem czasu dodać ryż biały.
- Orzeszki uprażyć na małej patelni.
- Jeśli ryż nie wchłonął całej wody wylać to, co zostało, dodać orzeszki piniowe, posypać pietruszką, doprawić do smaku i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze