Eklerki z bitą śmietaną

Przepis na Eklerki z bitą śmietaną
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Eklerki z bitą śmietaną to klasyczny wypiek deserowy. Upieczenie ich w domu jest naprawdę proste, dlatego polecamy wypróbować ten przepis nawet tym niewprawionym w pieczeniu. Najlepiej podawać z dodatkiem świeżych, kwaskowych w smaku owoców np. malin, jagód czy borówek.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić eklerki z bitą śmietaną

  1. Wodę podgrzać z masłem. Gdy tłuszcz się rozpuści, zmniejszyć ogień palnika i dosypać mąkę, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  2. Nagrzać piekarnik do 200 st C.
  3. Gdy masa na ciasto przestygnie (nie musi być zupełnie zimna) dodać do niej po jednym jajku cały czas mieszając.
  4. Można użyć drewnianej gałki do ucierania, łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  5. Wycisnąć ciasto na papier do pieczenia przy pomocy szprycy, formując eklerki. Należy pamiętać, że ciasto wyrośnie. Piec w 200 st C przez 30-40 minut.
  6. Śmietaną ubij w mikserze. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i mieszaj do całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia.
  7. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół i nakładamy na jedną część bitą śmietaną. Składamy i polewamy roztopiona czekoladą (roztapiamy czekoladę na parze i dolewamy śmietanę, cały czas dokładnie mieszając).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.